Tjusningen med att campa

När man lever i den stressiga tillvaron vi gör idag, kan det vara skönt att komma bort från vardagens sysslor och utmaningar. Det är därför vi svenskar så gärna åker på semesterresor till världens alla hörn. Vi besöker storstäder, åker på skidresor eller besöker länder där klimatet ger möjlighet till många timmar av sol och bad varje dag. Men det finns även bra möjligheter att semestra på nära håll.

Husvagn eller husbil

“Man ska ha husvagn – så är semestern redan klar” sjöng Galenskaparna för många år sedan, men den textraden stämmer fortfarande väldigt bra. Här i Sverige finns det enorma möjligheter om man har en husvagn eller en husbil. Det finns campingplatser i skogen, längs sjöar, längs stränder och även stora nöjesparker som Liseberg och Skara Sommarland har egna campingar, där man kan ställa sin husvagn eller husbil under tiden man roar sig med karuseller eller vattenrutschkanor.

 

Det är dessutom relativt billigt att campa i Sverige och en husvagnsplats på de flesta campingar kostar mellan 300-500 kronor per natt. Har man ingen husvagn eller husbil själv så kan man hyra av företag som är specificerade inom just detta område.

Friheten med husvagn eller husbil

Att resa med husvagn eller husbil ger en underbar frihet oavsett årstid. Reser du på vintern är det bara att ta på sig vantar, en mössa med tryck och köra iväg. Du kan välja att bara resa i en riktning för att sedan ta in på en passande camping.

Det är dessutom väldigt mysigt att campa och leva lite primitivt. Om man campar tillsammans med hela familjen är det ett utmärkt tillfälle att umgås med varandra och göra saker tillsammans. Man börjar med att sätta upp ett förtält för att få sin egen lilla inhägnad där man kan äta och dricka gott samt kanske spela sällskapsspel på kvällarna. Då vädret i Sverige förändras snabbt, så kan det vara en mysfaktor att både ta ett dopp i en närliggande sjö och att sitta inne i förtältet på kvällen och höra regndropparna slå mot tältduken.

Om man campar med husvagn kan man dessutom låta vagnen stå kvar på campingen för att sedan bege sig iväg på en dagsutflykt med bilen och utforska nya platser och områden. Man kan till exempel göra så att varje familjemedlem får en dag var, där den enskilda personen får välja vad man ska hitta på.

Det primitiva levernet med att man kanske inte har tillgång till egen toalett, dusch, tvättmaskin och diskmaskin har också sin charm. Det visar samtidigt den yngre generationen att det är viktigt att alla hjälps åt för att få vardagen i husvagnen eller husbilen att fungera.

Så har du tiden, ekonomin och möjligheten så bör du absolut ge dig ut på en campingsemester med familjen. Ni kommer få vara tillsammans, ha kul och bli ännu mer sammansvetsade som familj.