Glamping – camping deluxe

Ordet ”glamping” är en sammandragning av orden ”glamour” och ”camping”, och det beskriver ett fenomen som innebär att man campar, men har tillgång till en rad olika bekvämligheter som vanligtvis inte finns tillgängliga när man campar. Det kan handla om allt från att man har tält stora som rum och badtunnor till att man äter lyxig mat. Vanligtvis sker glamping inte på en vanlig camping eller ute i naturen, utan i anslutning till ett hotell eller en resort av något slag. Det är med andra ord en tjänst eller en upplevelse som erbjuds hotellets gäster.

Även om ordet ”glamping” är nytt – det dök upp i mitten av 00-talet – är fenomenet att ”glampa” inte nytt. Som exempel på någon som glampade redan på 1500-talet kan nämnas den skotske earlen av Atholl, som förberedde en extravagant glampingupplevelse för den besökande kungen, Jakob V, och hans mor. Earlen satte upp stora och flärdfulla tält ute på de skotska högländerna, och fyllde dem med alla de bekvämligheter som fanns i hans eget palats.

Om du själv skulle vilja prova på glamping hemma på tomten, kan det enkelt ordnas genom att du bygger ett par bänkar att sitta på runt en brasa, och installerar en badtunna att värma sig i och slappna av under kvällen. Du hittar allt du behöver för glamping och för andra byggprojekt på Byggmax.se.