Regler om var du får campa i svenska naturen

Tält i mörker.

Tack vare allemansrätten har alla i Sverige rätt att campa en enstaka natt på mark som ägs av någon annan, men med vissa restriktioner. Man får inte skada naturen på något sätt och inte heller störa djurlivet. Det går bra att tälta med ett eller ett par tält om man är en grupp, men om man ska vara många personer och tält behövs tillåtelse från markägaren, eftersom risken att man råkar skada marken är större då. Man får inte tälta i närheten av boningshus, så det är bäst att hålla ett ordentligt avstånd för att vara på den säkra sidan.

Husbil på väg

De senaste åren har ett nytt tältningsfenomen blivit allt mer populärt: glamping. Ordet är en sammandragning av de engelska orden glamour och camping, och med detta vill man visa på ett sätt att vara ute i naturen och campa, samtidigt som man har modern lyx i form av till exempel möbler, mattor och porslin. Ofta är dessa typer av tält utplacerade av någon annan och privatpersoner kan betala för att bo där (som vilket hotell eller vandrarhem som helst), men det går förstås att ordna glamping själv. med Jotex rabattkod går det att handla utemöbler billigt , och sedan behövs bara ett bra tält och lite god mat att ha med sig, så har man kommit en bra bit på väg.

Många väljer också att campa på campingplatser, där tält, husbilar och husvagnar ofta samsas. Man betalar en summa för att få ställa upp sitt tält på en anvisad plats, och sedan kan man utnyttja campingplatsens gemensamma faciliteter. Det brukar finnas möjlighet att diska, duscha och gå på toaletten, och ofta ligger campingplatserna fint till i naturen med närhet till exempelvis badplatser eller vandringsleder. Campar man med husbil kan man också välja till en elstolpe på campingplatsen, och på så sätt få ström till husbilen för matlagning och annat. Det här är en riktigt klassisk semester för många svenskar!

Det är dock viktigt att tänka på att allemansrätten inte gäller överallt. Till exempel får man inte campa var man vill inom nationalparker och naturreservat, utan där får man i princip alltid bara campa på anvisade platser. Ibland är det helt förbjudet att campa. Detsamma kan gälla för friluftsområden. du kan läsa om vad som gäller vid tältning på Naturvårdsverket, men också få information från den kommun som du vill campa i.