Säkerheten på en campingplats – det här kan du som ägare göra för en bättre säkerhet

Det är mycket som måste skötas om när man driver en campingplats, men det är vissa saker som alltid måste komma först. Gästernas säkerhet bör till exempel alltid vara prioritet nummer ett. Till en campingplats kommer glada semesterfirare för att spendera sina välförtjänta lediga timmar och därför är det viktigt att inget oförutsett händer som förstör semestern. Genom att skapa en trygg och säker miljö minimerar du risken att olyckor sker, samtidigt som det visar dina gäster att du bryr dig om deras välbefinnande och hur din camping sköts om. Hur kan man då förbättra säkerheten på sin camping? Som vanligt måste man börja genom att faktiskt tänka på vilka olika farliga scenarion som faktiskt kan uppstå. Självklart måste man även följa lagen när det kommer till vissa säkerhetsförberedelser, men lagen är bara grundläggande och det finns många andra faror som kan uppstå. I den här texten ger vi råd och tips så att du kan erbjuda marknadens säkraste camping.

Tryggt och säkert med regelbundet underhåll

Eftersom problem kan komma i många former är det viktigt att utforma en helhetsplan för campingen. Om du har en badplats i närheten av campingplatsen är det viktigt att den har en livboj och rätt skyltar om det behövs. Att hålla koll på algnivåerna och om det är några farliga alger är också viktigt. Är det vatten som har farliga underströmmar kan det vara bra att anställa en livvakt som håller koll. Självklart är det alltid viktigt att gå igenom elektriciteten på campingen, både i de fasta byggnader som finns och i elskåpen som campinggästerna ansluter till. Detta måste man göra varje år innan säsongen sätter igång. Man måste även se efter så att alla faciliteter är i gott skick, eftersom det annars kan ske olyckor. Att ha en vaktmästare på plats under säsongen som ser igenom campingen varenda dag är ett bra sätt att försäkra sig om att allt är säkert. Ligger campingen nära skog och mark med högt gräs? Håll campingen fritt från huggormar och fästingar genom att hålla växtligheten nere och trimma campingplatsen regelbundet.

Om det börjar brinna

När man skapar en säkerhetsplan börjar man med att fundera på vad det värsta som kan hända är. Sedan utformar man strategier utifrån dessa scenarion. Att ha en väl uttänkt strategi som ska användas ifall det börjar brinna är en av de viktigaste sakerna när man driver en camping. Var kan det realistiskt börja brinna? I det kommunala köket eller där gästerna grillar? Om det börjar brinna måste ni kunna utrymma gäster och personal snabbt och effektivt. Man kan till exempel hyra komradio som ser till att man snabbt kommer i kontakt med personalen vart de än befinner sig på campingen. Att ha en designerad utrymningsväg är också ett måste, samt tillräckligt med brandsläckare utplacerade. Kom dock ihåg, att det bästa sättet att vara säker på är att jobba förebyggande. Är det torrt en säsong kanske det är bäst att förbjuda grillning vid tält och husvagnar. Sätt istället upp en kommunal grillplats på stranden eller på ett brandsäkert ställe.